Annonce

Nyt studie: Sådan spreder brystkræft sig

Danske og kinesiske forskere har i samarbejde undersøgt, hvad der ligger til grund for, at brystkræft spreder sig hos den enkelte.

Brystkræft kan ligesom andre kræftsygdomme sprede sig i kroppen. I et studie har danske og kinesiske forskere undersøgt, hvad der får kræftknuder til at danne såkaldte metastaser - spredning af kræften til andre dele af kroppen.

Læs også: Brystkræft

Det opdagede forskerne om kræftcellerne

Forskerne undersøgte i studiet vævsprøver fra kræftknuder i brystet.

Forskerne forventede, at ændringer i DNA’et var årsagen til, at brystkræft blev mere aggressiv og begyndte at sprede sig i kroppen. De opdagede dog, at grunden i stedet var en mangedobling af store samlinger DNA inde i kræftcellerne.

Man kan muligvis i fremtiden bruge lignende metoder på kræfttumorer til at undersøge, om kræften vil sprede sig eller vende tilbage og derved kan give en mere målrettet behandling. Metoderne er dog stadig kun på forsøgsbasis.

Læs også: Tilbagefald af brystkræft

Lav selvundersøgelse af brystet

Jo tidligere man opdager brystkræft, jo bedre. Netdoktor giver her tre råd til, hvordan man kan lave en selvundersøgelse af brystet:

1. Hold øje med om brystet ændrer udseende: Læg mærke til om der er ændringer i brystets form, størrelse, brystvorte, sår eller hævelser.

2. Løft armene: Kig på dig selv mens du løfter armene og se efter, om der er steder, hvor huden trækker sig ind og andre steder, hvor den ikke gør. Undersøg samtidig armhulerne for nye lymfeknuder eller lymfeknuder større end 1 cm.

3. Føl efter knuder: Føl med flad hånd og samlede fingre. Brug gerne creme da det gør det nemmere at opdage eventuelle knuder.

Læs mere om selvundersøgelse af brystet her.

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: Jyllands-posten, The Journal of Clinical Investigation og Netdoktors egen side: Selvundersøgelse af brystet.

Sidst opdateret: 05.04.2018

Annonce